O Nama

Kao mlad klub osnovan 1998. godine željan afirmacije i nečega po čemu bi bio poznat, dolazi na ideju da organizuje splavarenje Limom od izvora iz Plavskog jezera do Prijepolja 16, 17 i 18 juna 2000. godine, i od tog dana počinje da teče neko drugo vreme za nas.

Uz pomoć prijatelja iz Lajkovca koji je obezbedio 3 vojna desantna čamca i naše civilne zaštite koja nam je posudila dva čamca, počela je da teče istorija Limske regate. Na prvoj regati učešće je uzelo 57 splavara iz cele tadašnje Jugoslavije sa skromnih 12 pojaseva, a cela prva regata je priča za sebe.
Dugo vremena smo trazili pravi termin za regatu, jer treba naci sve atribute za uspešnu regatu, da imate dovoljnu količinu vode i koliko toliko lepo vreme tako da su sledeće regate organizovane od 12 maja, 17 maja i 10 juna dok nismo našli solomonsko rešenje sa krajem maja. Od šeste regate tradicionalno vreme održavanja, već sad, tradicionalne regate je zadnji vikend u mesecu maju.

Manifestacija kao manifestacija preživela je sve turbulencije ovoga društva. Počela je u Jugoslaviji, pa u zajednici Srbije i Crne Gore i na kraju u dve države i kao takva postala je jedinstvena međunarodna regata ne samo u našim zemljama već i u regionu. Sami počeci su vezani za vojne gumene čamce takozvane ‘dečejce”, kojih smo odmah posle regate i mi nabavili na vojnom otpadu u Užicu, pojaseve kojih nije bilo moguće nabaviti nigde u okruženju. Po našim nacrtima sašili smo ih u Tekstilnom kombinatu Ljubiša Miodragović koji nam je izašao u susret i sašio prvih 20 pojaseva za dva čamca, a kasnije je i Iris konfekcija sašila jednu količinu.

U to vreme vaše je bilo samo da imate želju i da se prijavite za regatu, a sve ostalo je bilo naša briga. Obezbeđivali smo besplatan prevoz učesnika vozom do Prijepolja, autobusima od Prijepolja do Plava, čamce, opremu, a vreće i šatore za kampovanje od Vojske smo pozajmljivali. Tako smo došli da na četvrtoj regati imamo 38 čamaca, preko 500 učesnika, pa možemo slobodno reći bez lažne skromnosti da smo najzaslužniji za razvoj raftinga u Srbiji. Zahvaljujući upravo našoj regati postali smo ambasadori Lima kojem dugujemo mnogo, jer od te 2000. godine i samog početka novog veka naši životi su dobili neki drugi pravac, a regata postala je prava turističko sportska manifestacija koja povezuje gradove polimlja isprepletane raznim kulturama, religijama, prepune kulturnoistoriskog blaga koje mi na jedan savremen način prenosimo svim našim učesnicima splavarenja.

Lim kao reka spada u sam vrh što se tiče svojih potencijala za rafting, a takođe i za aktivni turizam koji je zadnjih godina nešto što svi turistički radnici prepoznaju. U celosti gornji tok Lima od Plava do Murina je bukvalno divlja reka puna bezbroj brzaka, ali ono što ostavlja utisak su i predeli netaknute prirode koji ne ostavljaju čoveka ravnodušnim.
Za najlepši deo Lima možemo reći da je Kumanička klisura gde je Lim sebi prosekao put kroz stene koje su visoke i po 800 metara sa velikim brojem prelepih bukova i kao takav je idealan za nosioca razvoja turizma u našoj opštini. Članovi planinarskog društva su upoznali Lim sa svim lepotama i nesebično se borili protiv izgradnje hidrocentrala na njemu i u borbi istrajali na sreću svih budućih naraštaja.

Što se tiče naše ,,čaršije ” regata nije dobila pravo mesto koje zaslužuje. Dvadeset godina regata opstaje zahvaljujući prvenstveno našem entuzijazmu i ove godine kao i niz predhodnih opštinske structure i sportski savez opštine ni na jedan način nisu pomogli materijalno samu regatu, tako da smo prepušteni sami sebi vezano za sve troškove prevoza, transporta i iznajmljivanja opreme.