Splavarenje

Preteča savremenom splavarenju (raftingu) bio je transport balvana iz planinskih vrleti gde nisu postajali savremeni drumski putevi već za taj transport korišteni su brzi rečni tokovi gde su spretni ’’vozači’’ u narodu poznati kao Triftari veštim manevrima odpremali mnoge kubike drveta iz planina do gradova i pilana u nizijama.

Splavarenje kao vid turističke ponude nastao je sredinom 20 veka, a zlatne dane živi upravo sada u savremeno vreme kao jedna od ponuda avanturističkog i aktivnog turizma.

Mali broj reka ne samo kod nas nego i u regionu ima tu sreću da se može izvoditi splavarenje, a jedna među njima je i reka Lim koja je svoju istoriju počela da piše početkom 21 veka, tačnije juna 2000. godine kada se grupa entuzijasta upustila u pravu avanturu i preživela, te puna utisaka nastavila kao ambasador Lima da prenosi svoja iskustva i adrenalin na sve one odvažne koji traže malo uzbuđenja i prirodnih lepota na ovom podnevlju.

Kažu da sam naziv Lima vuče korene iz latinskog Limes što u prevodu znači granica, što je Lim kroz vekove i bio granica istočnog i zapadnog Rimskog carstva, Otomanske imperije i Austrogurskog carstva ili pak od keltske reči koja u prevodu odražava njegovu smaragdno zelenu boju koju Lim već vekovima ima.

Lim nastaje u podnožju Prokletija kao otoka iz Plavskog jezera u Plavu i svojima tokom prolazi kroz Andrijevicu, Berane i Bjelo Polje u Crnoj Gori, Prijepolje i Priboj u Srbiji i Rudo u Bosni i svoj put završava kao najveća pritoka drine u podnožju Medveđe na 299 mnv.

Kao naslednici tradicije započeli smo i dalje nakon dobrih 20 godina iskustva i dalje organizujemo sada već tradicionalnu Limsku regatu kao i tristička splavarenja Limom u trajanju od jednog, dva i više dana u zavisnosti od želje klijenata.

Tradicionalna limska regata organizuje se jednom godišnje u vremenskom periodu zadnji petak subota i nedelja meseca maja ili početka juna. Sama regata počinje u Plavu, a završava se u Prijepolju i prolazi kroz gradove Andrijevicu, Berane, Bjelo Polje i u svim tim gradovima se organizuje prigodan program i doček splavara.

Jednodnevno splavarenje, ujedno i najtraženije, organizuje se u neposrednoj blizini manastira Kumanica na samoj administrativnoj granici Srbije sa Crnom Gorom. Prolazi kroz kumaničku klisuru, najlepši deo toka Lima sa velelepnim klisurama koje retko koga ostavljaju ravnodušnog i završava se u prvoj varošici u Srbiji koja nosi naziv Brodarevo.

Samo splavarenje je spoj priprodnih lepota, adrenalina i kulturne baštine, jer u sklopu splavarenja mogu se posetiti manastir Kumanica, posle Ostroga najposećeniji manastir. To je sa razlogom, jer u Kumanici se i dalje dešavaju čuda i izlečenja pogotovu za osobe koje imaju problemima sa vidom. Živi su ljudi kojima su se ta čuda i desila, a za vodu u neposrednoj blizini manastira i mesta sa kojeg uranjamo čamce u vodu nalazi se izvor za koga kažu da je čudotvoran i koji koriste svi bez obzira na pripadnost i veru. N asamom kraju splavarenja u neposrednoj blizini Brodareva nalazi semanastir Davidovica gde su po predanju posle kosovskog boja donešen eglave braće Jugovića što su nedavna arheološka iskopavanja i potvrdila.