Kamena Gora

Kamena Gora je selo i planina u Prijepoljskoj opštini, prostire se na visoravni i nadmorskoj visini od 800 do 1496 metara gde je smešteno više zaseoka raštrkanih po prelepim obodima četinarskih šuma.

Zaštitnik i čuvar sela je viševekovni crni bor koji vekovima stoji na uzvišici i simbolizuje dugovečnost gorštaka koje je savio pod svoju ogromnu krošnju.

Legenda koja se vezuje za ovaj bor govori o njegovom religijskom značaju, jer mnoge litije i crkveni obredi obavljali su se upravo kod njega i nije slučajno što priča kaže da su prastanovnici Kamene Gore iz njima znanog razloga bili primorani da napuste ovaj prelepi ambijent,a razlog napuštanja i odlaska sa Kamene Gore pohranili su u deblu bora u kojem su izvrteli rupu u koju su ubacili svitak na kome su napisali nevolju i razlog zbog koga su napustili selo.

U neposrednoj blizini bora nalazi se i zaseok ’’U brdu’’ najviši zaseok u zapadnoj Srbiji gde tokom cele godine ima žitelja i gde se nalazi naš kamp za sve one koji odluče da posle splavarenja ili pešačkih tura žele da prespavaju ispod samog nebeskog svoda gde se stvara subjektivni osećak kada bi malo više skočili mogli biste dohvatiti zvezde u vedrim letnjim noćima.

Smeštaj u ovom kampu podređen je tradiciji i načinu bitisanja na ovom podneblju, gde je na jedan savremen način sačuvan duh tradicionalnog čobanskog kućera koji su čobani koristili i volovskim zapregama prebacivali sa jednog mesta na drugo a u cilju zaštite ovaca od vukova koji su sejali strah na ovim prostorima. Pored smeštaja u kućerima nudimo smeštaj u brvnarama kao i u seoskim kućama tako da imamo mogućnost izbora smeštaja po želji i afinitetu gosta.

Specifična ruža vetrova zaslužena je za epitet vazdušne banje koji Kamena Gora sa ponosom nosi, koji je dobila još za vreme kraljevine između dva svetska rata, a zahvaljujući sredokraćini na kojoj se nalazi sa jedne strane Durmitora a sa druge Zlatibora. Pored vazduha Kamena Gora se može pohvaliti još jednim bitnim elementom a to je predivnom hladnom vodom koja se manifestuje velikim brojem izvor i vrela kojih kažu da ima preko 100 tako da nošenje čuturice ili flašice na pešačkim turama gotovo da i nije potrebno.